Translate

De verschillende superfoods

Superfoods hebben veel voordelen voor de gezondheid in de vorm van
vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en gezonde vetten.

Deze voedingsmiddelen zijn relatief gemakkelijk te verkrijgen en bieden een betere
voedingswaarde per portie dan veel alternatieven. Terwijl de superfoods die we hier vermelden een uitstekende voedingswaarde bieden is het natuurlijk wel belangrijk om een grote verscheidenheid van gezond voedsel te eten om de beste resultaten voor jou gezondheid te verzekeren.

Al deze voorbeelden zijn superfoods waarvan bewezen is dat ze goed zijn voor onze gezondheid.





Acai bessen



Acai bessen zijn paars en vergelijkbaar in grootte met een cranberry of gewone bosbessen. 
Deze zoet smakende bessen staan bekend om de antioxidante eigenschappen die ze bevatten en zijn daarom een veelgebruikt ingrediënt in een verscheidenheid van gewichtsverlies producten. 
Maar er zijn nog vele andere voordelen voor onze gezondheid.

Acai bessen zijn rijk aan kalium, een essentieel mineraal dat ervoor zorgt dat
organen, weefsels en cellen goed functioneren. Kalium speelt verschillende
rollen in je lichaam. Kalium houdt de elektrische activiteit in je hart normaal en
helpt ook bij de opbouw spieren. Vezels zijn een andere belangrijke voedingsstof die in Acai bessen zitten. Voedingsvezels bieden tal van voordelen voor de gezondheid, voornamelijk de verlichting van constipatie. Acai bessen krijgen een groot deel van hun antioxidante eigenschappen door de grote hoeveelheid Vitamine C. 

Deze antioxidanten blokkeren schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vitamine C helpt het lichaam ook nog eens bij het maken van collageen, een eiwit dat helpt bij het maken van nieuwe huid, bloedvaten en spieren.

Goji bessen
Goji bessen

Goji bessen groeien al jaren aan een inheemse Chinese struik en wordt al eeuwen gegeten in Azië met de hoop dat het je leven zou verlengen.

Het eten van bessen zoals o.a. acai bessen, zwarte bessen en cranberries  hebben in onderzoeken bewezen te helpen bij het bevorderen van je gezondheid.

Goji bessen bevatten veel vitamine A en anderen componenten die je immuunsysteem versterken, je zicht beschermen je verouderingsproces vertraagt en hartkwalen helpt voorkomen.






Bosbessen (blauwe bessen)


Het is bekend geworden dankzij verschillende studies dat bosbessen het verouderingsproces op zenuwcellen vertragen. De oxidatieve stress op de zenuwen veroorzaakt door beschadigde zuurstofmoleculen werd duidelijk verminderd als iemand bosbessen at.

Bosbessen bevatten anthocyanine, een belangrijk ontstekingsremmend middel. 
Van anthocyanine in bosbessen is het bekend dat ze de slagaders versoepelen en ook voorkomen dat deze slagaders door stress iets dicht worden geknepen. 
Vasoconstrictie wordt veroorzaakt door stres en dit kan weer zorgen voor een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan leiden tot cardiovasculaire ziekte. Daarom is het belangrijk soepele slagaders te hebben.


Bosbessen zijn rijk aan vitamine K en vitamine C, deze helpen bij de absorptie van ijzer en verbeteren het immuunsysteem. Bosbessen zijn daarnaast ook rijk aan vezels. Eten met een hoog vezelgehalte helpt de cholesterol niveaus, en dat is goed voor het hart. Vezels helpen ook bij het verbeteren van de spijsvertering. Daarnaast zijn bosbessen een rijke bron van mangaan. Mangaan helpt bij botvorming en het metabolisme van vetten, eiwitten en koolhydraten.

In het menselijk lichaam komen bij de stofwisselingsprocessen elke dag vrije radicalen los. Deze dagelijkse afgifte van vrije radicalen wordt verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van vele ziekten zoals kanker, Alzheimer, en cardiovasculaire ziekten. Bosbessen bestaan uit antioxidanten, zoals anthocyanine en flavonoïden, die de slechte effecten van vrije radicalen ongedaan maken. Kortom, bosbessen zijn rijk aan vitamine C, bevatten een hoog vezelgehalte, bevatten weinig cholesterol en weinig calorieën. Vandaar
dat ze goed zijn voor ons.



RAW food (rauwe cacao)

Er is goed nieuws voor chocolade liefhebbers, want Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt deze traktatie een betere manier is om de gezondheid te stimuleren dan vruchten. Vandaar dat donkere chocolade ook het nieuwste “superfood” wordt genoemd. Onderzoekers kwamen erachter dat gram-voor-gram, chocolade meer gezonde plantaardige verbindingen en antioxidanten bevat dan vruchtensap en veel meer voedingswaarde biedt dan eerder gedacht.


Wetenschappers van het Hershey Centre for Health and Nutrition vergeleken cacao poeder, de grondstof van chocolade, met poeders gemaakt van vruchten zoals Acai bessen, bosbessen, veenbessen en granaatappels, de super vruchten die bekend staan om hun krachtige gezondheid bevorderende eigenschappen.



Onderzoek toonde aan dat donkere chocolade, met ongeveer 60 procent cacao meer antioxidant activiteit hadden en nog veel meer flavanol chemicaliën hadden dan fruit. Dit goede nieuws geld echter (helaas) niet voor warme chocolademelk. De ontdekking betekent dat cacaobonen voldoen aan de nutritionele criteria die nodig zijn om iets als ‘superfood’ te bestempelen.


Hennepzaad

Hennepzaad is een compleet eiwit. Hennepzaad bevat omega-3 en omega-6 vetzuren die gezond zijn voor het hart en de hersenen. Rauwe hennepzaden bevatten antioxidant vitamine B-1, B-2, B-6, vitamine D en vitamine E.


Hennepzaden bevatten mineralen zoals calcium, magnesium, zwavel, koper, kalium en fosfor. 
Het meest unieke ingrediënt is gamma-linoleenzuur, dat het cholesterolgehalte in het bloed helpt verlagen. 

Het eten van hennepzaad helpt de bloeddruk te verlagen, versterkt het immuunsysteem en geeft iemand meer energie.


Gedroogd fruit

Gedroogd fruit kan een geweldige bron zijn van gezondheid bevorderende voedingsstoffen omdat de gezonde voordelen van vruchten niet verwijdert, maar geconcentreerd worden met gedroogd fruit (met uitzondering van vitamine C, er zit weinig vitamine C in gedroogd fruit). 

Het wordt steeds eenvoudiger om verschillende gedroogde vruchten zoals rozijnen, dadels en
pruimen in de dichtstbijzijnde supermarkt te vinden. Bosbessen, veenbessen, kersen, abrikozen en vijgen zijn meer beschikbaar dan ooit tevoren. 

Iets om wel even bij stil te staan wanneer je gedroogd fruit koopt zijn pesticiden.
Het is namelijk zo dat veel fruit zwaar bespoten is met chemicaliën om ongedierte en schimmels te voorkomen.

Natuurlijk worden niet alleen de goede aspecten van vruchten geconcentreerd als de vruchten gedroogd zijn. Bosbessen en cranberry’s worden niet veel bespoten maar aardbeien en druiven (en dus rozijnen ook) krijgen vaak de volle laag pesticiden.

Daarom is het dus belangrijk om organisch te kopen indien dat mogelijk is.

Natuurlijk is er nog meer superfood te verkrijgen maar kunnen we niet alles uitgebreid bespreken hier op onze website.

o.a:

Quinoa Maca Poeder
Bio Wheatgrass poeder (Tarwegras)
Chia Seeds RAW
White Mulberry


Met dank aan Jack voor de verstrekkende informatie.