Translate

Waarom kiezen voor superfood................


Veel van de welvaartsziekten die in Nederland en de rest van de westerse wereld steeds normaler worden hebben te maken met wat we eten. We eten ‘genoeg’ (vaak zelfs teveel) calorieën, maar krijgen weinig nutriënten binnen. 


Dit betekend dat het eten wat we binnenkrijgen gewoon simpelweg niet ‘voedzaam’ genoeg is.



Waarschuwing......


Natuurlijk is gezonde voeding niet verkeerd. Er zijn weinig mensen die naar de dokter zullen gaan en zeggen dat ze ‘te gezond eten’. Het feit blijft echter wel dat superfoods populair aan het worden zijn. Dat is natuurlijk geen probleem, maar het feit is dat veel mensen hier wel snel wel wat geld willen verdienen. 

Amanprana " Kotobuki" matcha
Amanprana-prestatiedrank-energiedrank-sportdrank



Daarom plakken marketing managers de term ‘superfood’ op hun product en hopen ze dat mensen niet daadwerkelijk kijken hoeveel ORAC-eenheden per 100 gram in dat eten zit. Een van de weinige nadelen is dat we dus niet alle marketing zomaar moeten geloven, maar ook zelf duidelijk moeten kijken naar wat wel en wat niet klopt.  


Grapefruit 
kan bijvoorbeeld bijzonder gevaarlijk zijn vanwege de manier waarop veel medicijnen in het lichaam werken waaronder antihistaminica, calciumantagonisten en antidepressiva. Dit kan leiden tot een toxische opbouw van de geneesmiddelen die op hun beurt kunnen leiden tot gevaarlijke bijwerkingen. 


Superfoods hebben niet slechts twee of drie goede eigenschappen voor een goede gezondheid, maar er zitten er tien of meer in! Een duidelijke concentratie van antioxidanten, aminozuren, polysachariden, vitaminen, en mineralen.


Een ander belangrijk kenmerk van de meeste superfoods is dat er weinig calorieën inzitten. Voedingsmiddelen waarin veel calorieën zitten en minder voedingsstoffen hebben de neiging om gewichtstoename te bevorderen. Eten met veel verzadigd vet kan leiden tot een toename van cholesterol en dat kan weer lijden tot hartziekte. Broccoli is het perfecte voorbeeld van een superfood waar weinig calorieën inzitten. Het zit vol vitaminen, mineralen, flavonoïden, vezels en andere antioxidanten en toch zitten er slechts 43 calorieën per kop in.


Superfoods zijn te vinden in de vorm van fruit, groenten, noten, peulvruchten, dierlijke eiwitten en granen. Specifieke soorten superfoods zijn (maar natuurlijk niet beperkt tot) – amandelen, bosbessen, zoete aardappelen, broccoli, zalm, linzen, bonen, tarwekiemen, zeewier, bijenpollen, knoflook, boerenkool en spinazie.


Niet alle superfoods zijn groenten en fruit. Superfoods kunnen ook bijvoorbeeld vrije uitloop pluimvee-en rundvlees zijn. Een studie uitgebracht door Iowa State University bevestigde dat scharrelkippen meer goede vetten bevatten dan conventioneel gevoerde kippen. Vaak krijgen vrije uitloop dieren gezondere voeding en eten ook meer vezels en andere voedingsstoffen.


Groenten en fruit kunnen over het algemeen zo vaak worden gegeten als je wilt, maar stevigere voedingsmiddelen zoals noten, zaden en oliën moeten wel regelmatig worden gegeten maar dan wel in kleinere hoeveelheden. Als het moeilijk lijkt om superfoods in het dagelijkse dieet op te nemen, begin dan met kleine, geleidelijke stappen. Zelfs een kleine verandering kan een verschil maken in iemands levenswijze en uiteindelijk zal het een routine worden. Probeer ook om gezond eten leuk te maken. Hoe meer plezier met gezond 
eten, hoe meer geneigd je zult zijn je te houden aan die gezondere gewoonten.